GRECJA - BLIŻEJ NIŻ MYŚLISZ

Kuchnia grecka może poszczycić się tradycją trwającą kilka tysiącleci, jednak od czasów starożytnych jej podstawę niezmiennie stanowi śródziemnomorska tyriada: pszenica, oliwa, wino.Kuchnia ta ewoluowała równolegle do rozwoju wydarzeń historycznych w tych rejonach – do dzisiaj niezwykle żywe są w niej wpływy kuchni rzymskiej, tureckiej, perskiej, arabskiej, bałkańskiej, a nawet słowiańskiej. Wiele z potraw inspirowanych obcymi kulturami funkcjonuje pod swoimi oryginalnymi nazwami, będąc jednocześnie najbardziej popularnymi potrawami współczesnej kuchni greckiej.

Ze względu na łagodny i ciepły klimat, świeże warzywa dostępne są w Grecji cały rok i stąd ich stała obecność na tamtejszych stołach. Do najczęściej wykorzystywanych w kuchni greckiej warzyw należą oberżyna, cukinia, papryka, sałata, szpinak. Znacznie częśniej niż np. w Polsce przygotowuje się potrawy z roślin strączkowych, zwłaszcza z soczewicy, fasoli, ciecierzycy. Górzyste tereny tego kraju sprzyjają hodowli baranów i kóz – mięso jagnięce i baranina cieszą się tutaj dużą popularnością. Kozie mleko równie często co krowie wykorzystywane jest tam do produkcji serów, spośród których kilka, min. feta, nie jest produkowanych w żadnym innym kraju świata.



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl